niedziela, 6 stycznia 2013

Torcik cappuccino

Dzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-)


Składniki na ciasto:
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
125 g miękkiego masła


Sposób wykonania ciasta:
Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do utartego masła cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i także przestudzić, dodać do masy cały czas miksując. Nie przerywając miksowania dodać cukier a następnie stopniowo po jednym żółtku.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

 W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką  tartą.
 Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.

Jak podaje autorka można tez ciasto podzielić na dwie części i każą upiec oddzielnie w temperaturze 170 stopni C przez 12 – 15 minut.

Składniki na poncz:
1 łyżka rumu
2/3 szklanki chłodnej wody
2 łyżki cukru pudru

Przygotować poncz:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Jeżeli piekliśmy ciasto w całości to należy je przekroić wzdłuż na pół i każdą część nasączyć ponczem osobno.

Składniki na krem capupucino do przełożenia:

250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 - 4 łyżki cukru pudru
60 g kawy cappuccino w proszku

Kremówkę ubić na sztywno,  wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać.

Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową


Składniki na krem na górę:
250 ml śmietany kremówki
1,5  łyżki cukru pudru
20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.  
Posmarować cały torcik na wierzchu i posypać cappucino.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)
Biorę udział w akcji :
Kawa... i co dalej?

10 komentarzy:

  1. równiuteńki jak od linijki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny torcik..zapraszam do akcji kawowej..

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny!!!!!!Ja poprosze kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ho ho, ale se dogadzacie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak cappuccino to zdecydowanie jeden z moich ulubionych, tort o tym smaku to już czysta poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy6/1/13

    cudny! uwielbiam takie smaki! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ równiutki! jak spod linijki :)
    jestem pewna, że nie tylko efektowny, ale i przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. Grażynko gdybym wiedziała że lubisz takie smaki kurczaka, z przyjemnością zaprosiłabym Cię na obiad! Ale u Ciebie, widzę też prawdziwe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie moje smaki - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)