sobota, 12 stycznia 2013

Naleśniki II

Dzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”.
Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie.
Z podanego przepisu wychodzi ok 8- 10 naleśników.


Składniki:
250 g mąki
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, na środku zrobić dołek, dodać sól, żółtka. Całość miksować, dodając stopniowo mleko i wodę.
Bałaka ubić na sztywno i połączyć z ciastem
Ciasto odstawić na pół godziny.


Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu.
Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor.
Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów.

3 komentarze:

  1. To przez tę pianę są takie puszyste. A my wolimy chrupiące, wiesz, de gustibus...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis u mnie tez beda nalesniki na kolacje ...mam ponowne zamowienie od syna na te smazone w karmelu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z lepszych wersji naleśników.Jak zwykle dużo nowych słodkości.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)