wtorek, 15 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

Powinnam wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z makaronem, kaszą i ryżem.
Na początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad.
Przepis jest dla 5 dorosłych osób.

Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 całe opakowanie makaronu spaghetti
125 g koncentratu pomidorowego
2 cebule pokrojone w kostkę
1 gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3 – 4 listki świeżej bazylii
papryka ostra

Sposób wykonania:

Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając.
Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.

Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.

Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. szybkie, smaczne danie i do tego sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogłabym jeść i jeść i jeść....

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja córka lubi spaghetti i ja robię dość często..

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do spaghetti, to powiem tyle, że nie jestem wielką jego fanka, ale mój mąż... ten to by mógł jeść je codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bolognese to po carbonare moja druga ulubiona pasta. A dwa dni temu pierwszy raz robiłam swój makaron :) Także mam z czego wypróbować przepis :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Spaghetti to ulubione danie mojego Pana:)do tego musi byc sporo czosnku,dlatego robie je czesto ,zwlaszcza w piatek...szybko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)