niedziela, 10 lutego 2013

Baba drożdżowa z żurawiną

Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych.

Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka.

Składniki:
2 szklanki mąki
14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych.
100 g cukru
100 g masła lub margaryny
½ szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
7 żółtek
2 łyżki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy je rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i mąki i odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. W przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić na kratce.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Oj tak Pani Grażynko mój mężuś uwielbia takie baki :)
    wspaniale się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiało Wielkanocą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to już Wielkanoc:) ? baba na piątkę z plusem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna drożdzówka, z żurawiną nie jadłam, ale mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię drożdżowe ciasta jeść. Ale nie lubię ich robić , ze względu na długie wyrabianie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)