czwartek, 14 lutego 2013

Cynamonowe gofry z rumem

Kolejny z przepis na gofry, tym razem  w wersji słodkiej, z dodatkiem cynamonu i  rumu. Nie jest to może zbyt wydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl

Składniki na 8 gofrów:
250 g mąki pszennej
225 g miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki rumu
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i  rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki.

Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem.

Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać.
Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut.
Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać można cukrem pudrem.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Ostatnio skusilas mnie krokietami,ktore ujrzawszy na Twoim blogu zrobilam a teraz gofry,ktore tez juz za mna chodza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gofry! Z rumem muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak aj uwielbiam cynamon:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam gofrów i chyba sie skusze..

    OdpowiedzUsuń
  5. A wiesz Grażynko, ze u mnie Hurma i Czereda też własnie teraz piecze walentynkowe gofry? (co ino bez rumu, bo są Jasio i Zuzia).

    OdpowiedzUsuń
  6. Cynamonowe gofry są moim ulubionymi. Innych nawet nie robię, chyba że dla mojego taty, bo on za cynamonem nie przepada.
    Śliczne są:)takie serduszkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają obłędnie !
    oj teraz chętnie bym takiego wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię gofry.Ostatnio jadłem chyba z dwa lata temu,jeszcze w Anglii.W domu jakoś mi nie wychodziły.Może dlatego,że mam gofrownicę o mocy 750W a profesjonalna jest na 1500W.Muszę spróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za dodanie! :)
    Świetny przepis na te gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm takie gofry podrasowane rumem to pyszna rzecz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zbieram się do kupienia gofrownicy...i tak mi schodzi. Ale Twój przepis...mnie zmusza do zakupu...nie ma zmiłuj:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)