środa, 12 czerwca 2013

Murzynek

Już dawno nie piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka.
Przepis wzięłam z tej strony. Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-)

Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
3 – 4 łyżki kakao
4 jajka
½ szklanki mleka
2 łyżki rumu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Dawno tu u Ciebie nie byłam..a tu taki pyszny murzynek..ślinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Dawno nie robiłam murzynka, narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...a Grażynka kusi smakowitościami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam murzynka :) od dziecka to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nie pomylilas sie z iloscia cukru? 1 szklanka to 210 g cukru razy 2 to wychodzi niemal 1/2 kg - strasznie duzo !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)