Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny.
Składniki:
400 g maki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
½ szklanki płatków pszennych
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni
7 g suszonych drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki soli
150 ml maślanki
60 ml ciepłej wody
2 jajka
1 łyżka suszonego majeranku
1 -2 łyżeczki prażonej cebulki.
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
ziarna do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny do czasu
aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej
tłuszczem formy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z
łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w
temperaturze 190 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Chlebík vyzerá veľmi dobre. Určite ho vyskúšam.
OdpowiedzUsuńMmmm moja droga samo zdrowie na tej desce.
OdpowiedzUsuńJa świeży chlebek lubię sam...wszelakie mazidła zabijają mi doznania..:(
Wiesz, że ja tez tak mam , często pieczywo jem bez dodatków rzadko smaruję masłem :-)
UsuńDawno mnie u Ciebie nie było. Żałuję, bo jak zwykle pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńjejku, jeszcze pachnie ten chlebek, chociaż nie "zjadłam" go oczami na świeżo (bo mnie dawno nie było, a tu tyle pyszności)
OdpowiedzUsuńTak Marzenko, rzeczywiście jest pyszny :-)
Usuń