sobota, 26 października 2013

Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami

Kolejny zaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej.
Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny.



Składniki:
400 g maki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
½ szklanki płatków pszennych
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni
7 g suszonych drożdży
2 łyżki oleju  
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki soli
150 ml maślanki
60 ml ciepłej wody
2 jajka
1 łyżka suszonego majeranku
1 -2 łyżeczki prażonej cebulki.

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
ziarna do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy
  
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut.

Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Chlebík vyzerá veľmi dobre. Určite ho vyskúšam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm moja droga samo zdrowie na tej desce.
    Ja świeży chlebek lubię sam...wszelakie mazidła zabijają mi doznania..:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że ja tez tak mam , często pieczywo jem bez dodatków rzadko smaruję masłem :-)

      Usuń
  3. Dawno mnie u Ciebie nie było. Żałuję, bo jak zwykle pysznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, jeszcze pachnie ten chlebek, chociaż nie "zjadłam" go oczami na świeżo (bo mnie dawno nie było, a tu tyle pyszności)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Marzenko, rzeczywiście jest pyszny :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)