wtorek, 8 października 2013

Szarlotka z bezą



Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce”  Biblioteczki Poradnika Domowego.
Z podanego przepisu wychodzi średnia  blacha ciasta.


Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
½ łyżeczki soli

Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek niezbyt kwaśnych
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na bezę:
2 białka
1/3 szklanki cukru


Sposób wykonania kruchego ciasta:
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Sposób wykonania masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć  na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody,  cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Schłodzone ciasto wyjąć  z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim masę jabłkową
Przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej.
Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Szarlotka i beza - to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia taką robi ;) Jest pycha, dziękuję za przypomnienie mi o tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :-)

      Usuń
  3. Szarlotka to moje ciasto z dzieciństwa. Mam z nim miłe wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię. Mama zawsze piekła taką pachnącą cynamonem :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)