Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym
razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki,
szarlotki, makowce” Biblioteczki
Poradnika Domowego.
Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta.
Składniki na kruche
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 żółtka
½ łyżeczki soli
Składniki na masę
jabłkową:
2 kg jabłek niezbyt kwaśnych
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na bezę:
2 białka
1/3 szklanki cukru
Sposób wykonania
kruchego ciasta:
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko
ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki, żeby
się schłodziło.
Sposób wykonania masy
jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Starte
jabłka przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody, cukier i cynamon i wszystko podgrzewać około
10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Blachę wyłożyć
papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni C.
Gdy spód się zarumieni, wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim
masę jabłkową
Przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem a następnie
delikatnie rozprowadzić na masie jabłkowej.
Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w
temperaturze 150 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)
Szarlotka i beza - to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, było pyszne ;-)
UsuńMoja babcia taką robi ;) Jest pycha, dziękuję za przypomnienie mi o tym przepisie!
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)
UsuńSzarlotka to moje ciasto z dzieciństwa. Mam z nim miłe wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńJa też je lubię. Mama zawsze piekła taką pachnącą cynamonem :-)
Usuń