Zawładnęły nami zupełnie..
Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia
jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J
Przepis wzięłam z tej strony..
Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
10 g suszonych drożdży
¼ szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
120 g roztopionego schłodzonego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
Gęsta konfitura
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
½ szklanki mąki do podsypania
cukier puder do posypania upieczonych rogalików.
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie
i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w
maszynie do chleba.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć
w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego
ciasto zawinięte w ściereczkę. Woda musi w całości przykrywać ciasto.
Gdy ciasto wypłynie ( po około 2 godzinach), wyjąć na
posypany blat lub stolnicę mąką, ponownie wyrobić, a następnie podzielić na
cztery równe części.
Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 28 – 30 cm
i przekroić wzdłuż tak aby powstało 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładać łyżeczką marmoladę a następnie
zawinąć formując rogalik.
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 – 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować
rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)
bardzo ciekawy przepis na rogaliki :) pierwszy raz słyszę o zatapianiu
OdpowiedzUsuńSpróbuj Martynko, przepis nie jest trudny, a ciasto wychodzi niezwykle delikatne :-)
Usuńja również nie słyszałam nigdy o zatapianiu. efekt wygląda interesując ii smacznie!:))
OdpowiedzUsuńPoleca ten przepis, naprawdę warto je upiec :-)
Usuń