Dobrze, że mam dla kogo piec bo już dawno bym była szersza
niż wyższa. Ciasta rozchodzą się w oka mgnieniu. Jeszcze wczoraj piekłam tort a
już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie
bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z
numerów „Przyjaciółki”
Ciasto wyszło
przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać.
Przepis na dużą keksówkę:
Składniki:
300 g mąki
pszennej
100 g
mieszanki bakalii
100 g
suszonej żurawiny
50 g
kandyzowanych owoców
50 g
rodzynek
4 jajka
150 g cukru
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
200 g
rozpuszczonego masła lub margaryny
3 łyżki soku
pomarańczowego
1 opakowanie
cukru waniliowego
3 łyżki maku
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Bakalie zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut, żeby się namoczyły.
Żółtka utrzeć
z cukrami na jasną puszystą masę. Pod
koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas
miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy.
Gdy wszystkie
składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i
odsączone bakalie.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Keksówkę
wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej
foremki.
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Przed
wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
:-)
Wygląda smakowicie i taki kolorowy ,że aż się człowiek uśmiecha :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście kolorowe :-)
OdpowiedzUsuńTak właśnie wygląda, bardzo wciągające i nie można przestać go jeść :)
OdpowiedzUsuńAch keksik i te kolorowe dodatki. Wygląda znakomicie aż mi się zachciało. :( oczywiście słodkiego ciasta. :D Kiedyś jadłam keks z mąki orzechowej i bakalii rewelacja, boją się pomyśleć ile on miał kalorii ale był wart grzechu.
OdpowiedzUsuń