Najlepsze
czekoladowe ciasto, jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na
pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie.
Z podanego
przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta.
Składniki:
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżeczki olejku waniliowego
100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao)
100 g suszonych śliwek
100 g orzechów włoskich
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo na
wierzch:
70 g gorzkiej czekolady
bakalie do przybrania
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,
pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i
wystudzoną czekoladę.
Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i
dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać
do ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą keksówki,
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się
upiekło.
Po wyjęciu i wystudzeniu, ciasto polać rozpuszczoną
czekoladą i posypać bakaliami.
Smacznego :-)
Jak takie dobre, masz coś dla gości aby...nie być gołosłowną? :) :P
OdpowiedzUsuńCiacho naprawdę wygląda rewelacyjnie.:)
Musi byc pyszny! Uwielbiam takie wypieki z bakaliami :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowy keks? ależ to musi być dobre! Czekolada i cała masa bakalii w jednym kęsie!
OdpowiedzUsuńTe Twoje ciasta są na prawdę bardzo smakowite,a co najważniejsze jak coś robię wg Twojego przepisu to zawsze mi się udaje.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewnie tak smakuje :-) Twoi domownicy mają wielki skarb w domu, takie cudeńka ,pyszności potrafisz im serwować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń