Już dawno
nie piekłam ciasta kruchego, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami i
budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je
upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą
kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-)
Przepis na
blaszkę o wymiarach 25 x 35
Składniki na ciasto:
2 szklanki
maki pszennej
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
¾ szklanki
brązowego cukru
3 żółtka
1 łyżka
śmietany 18 %
180 g
zimnego masła lub margaryny
Składniki na masę budyniową
2 budynie
śmietankowe lub waniliowe
Ilość cukru
podana na opakowaniach ( u mnie dwie łyżki)
600 ml mleka
Składniki na kokosową kruszonkę:
120 g masła
lub margaryny
¾ szklanki
mąki pszennej
100 g
wiórków kokosowych
½ szklanki
cukru
16 g cukru
waniliowego
300 g
dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę)
Sposób wykonania ciasta:
Mąkę
zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i
zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do
lodówki.
Przygotować budyń:
Z podanych składników
ugotować budyń i pozostawić pod przykryciem żeby się nie utworzył kożuch.
Przygotować kruszonkę:
Masło lub
margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do momentu aż składniki się połączą
i utworzy się kruszonka.
Schłodzone
ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej
papierem formy.
Blachę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze
180 stopni C.
Na upieczony
spód wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniejszego
rozmrażania. Na owoce położyć budyń i całość posypać kruszonką.
Ciasto
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Smacznego
:-)
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis bierze udział w akcji:
Pięknie wygląda ciasto na tym zdjęciu :) Jak złote:) Bardzo kusząco :) Pozdrawiam Grażynko:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń