poniedziałek, 24 lutego 2014

Szarlotka kremowa



Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce”  Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę.  Wprowadziłam małe zmiany w przepisie.

Przepis na dużą blachę ciasta.


Składniki na ciasto:
3,5  szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
6 łyżek cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszki do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę budyniową:
5 białek
2 budynie
1 szklanka cukru



Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.

Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy.

Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta.

Przygotować bezę:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie.
Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej.

Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)




13 komentarzy:

  1. Grażynko, szarlotka jak marzenie :) Zjadłabym razem z monitorem :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko. Tak też i smakuje :)

      Usuń
  2. Zostało coś dla mnie?? Ja obmyślam właśnie...wypieki na święta. Nie wiem co....?? Mam również piec dla rodziców ponieważ..mamusię po kupnym boli brzuszek. :( :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle słodko.Moje ulubione ciasto - szarlotka.No chrusty super,ale ile trzeba ich narobić,a potem tak szybko znikają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Krzysiu, zdecydowanie za szybko znika to ciasto ;-)

      Usuń
  4. Szarlotki uwielbiam. Mam do nich słabość, tak jak do serników. Lubię takie ciasta pod pierzynką z bezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś zdecydowanie wolałam serniki, ale ponieważ ostatnio nie mogę ich jeść ze względu na zawartość laktozy to przerzuciłam się na szarlotki ;-)

      Usuń
  5. Kocham szarlotkę z masą budyniową, smakuje muślinowo, a połączenie z kakao potęguje niebiański smak.
    Od minionego lata nie piekłam szarlotki, muszę to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm jakie ona musi być kruchutka! tyle żółtek zawiera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotka to najpyszniejsze ciasto!
    twoja prezentuje się znakomicie!
    pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmmniam! :) Kiedyś szarlotki i inne jabłkowe ciasta omijałam szerokim łukiem, ale teraz... mogłabym zjeść i całą blaszkę! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy10/2/15

    Szarlotka jest pyszna! Na pewną zrobię ją jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis :)
    P.s. Bardzo fajny blog. Będę zaglądać tutaj częściej :)
    Pozdrawiam,
    Niki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)