czwartek, 13 marca 2014

Najszybsze i najłatwiejsze pączki



Wprawdzie karnawał się już skończył, ale pączki można upiec zawsze :-) Dzisiaj zaległy przepis na najszybsze i najłatwiejsze pączki według przepisu Krzysztofa.  Polecam, są naprawdę pyszne. To najlepsze pączki, jakie dotychczas piekłam.

Z podanego przepisu wyszło mi 18 średnich pączków.

Składniki:
500 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
125 g masła
1 szklanka mleka
20 g suszonych drożdży
3 jajka
marmolada z róży lub inna

Dodatkowo na wierzch:
Cukier puder
Odrobina wody
Kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób wykonania:
Masło roztopić i schłodzić, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku ciasta, formując pączek, lekko spłaszczyć, nałożyć marmoladę i ponownie uformować pączek.

Gotowe pączki pozostawić na blaszce posypanej mąką do ponownego wyrośnięcia.

Olej rozgrzać w garnku lub małym naczyniu do temperatury ok. 170 stopni C.
Wyrośnięte pączki wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na kolor jasno brązowy.  Każda strona smaży się ok. 1,5 minuty – ja jeszcze przykrywam garnek przykrywką w trakcie smażenia.
Po usmażeniu gotowe pączki przełożyć na papierowe ręczniki, żeby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki smarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Grażynko jeśli..szybkie i pyszne to ja się piszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z miłą chęcią załapałabym się na takiego pączusia :) Pyszności!!! Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko, jem paczki 1x w roku. Ale myślę, że nie odmówiłabym sobie jednego. Pysznie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)