sobota, 15 marca 2014

Jabłecznik żydowski



Jeżeli mamy  mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na dużą tortownicę ciasta:
3 szklanki mąki
1 i ¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 jajka
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka oleju roślinnego
4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki
5 łyżek cukru
2 – 3 łyżeczki cynamonu.

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka.

W drugim naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól.

Do suchych składników dodać mokre i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą.

Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam podobne ciasto z olejem i wodą. Było szybkie i bardzo wilgotne. Twoje Grażynko nabiera dodatkowego smaku który nadaje mu sok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota taka szarlotka. Narobiłaś mi apetytu, mimo późnej pory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na smakowite i pewnie takie jest. Z pewnością spróbuję ,bo lubię takie przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obok sernika,następne ulubione moje ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne!!! Coś na szybko, gdy mamy niespodziewanych gości :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)