Już dawno miałam zrobić ciasteczka według przepisu Komarki, lecz zawsze brakowało mi wszystkich
składników do ich upieczenia. Gdybym wiedziała, że wyjdą takie pyszne,
postałabym się o wszystkie składniki i upiekła o wiele wcześniej. Polecam
szczególnie osobom na diecie, bo cukru w ciastkach jest bardzo mało a i na
wierzchu można zrezygnować z posypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu
wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo
ciasto musi przez noc być w lodówce.
Składniki na ciasto krucho drożdżowe:
350 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
1/2 łyżki cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka suszonych drożdży
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli,
Dodatkowo:
Dodatkowo:
50 g jabłek
1 – łyżeczki cynamonu
cukier puder
1 – łyżeczki cynamonu
cukier puder
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść
jednolite i gładkie ciasto.
Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do
lodówki.
Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać
cynamonem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 –
4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z
cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów.
Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór.
Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej
papierem blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
muszę je upiec, wyglądają smakowicie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńOj...dawno nie robiłam, chyba mnie Grażynko zmotywowałaś. :)
OdpowiedzUsuńNo, to to jest ciasto dla mnie! Pamiętam, że Mama często robiła właśnie krucho - drożdżowe i ja też próbowałam, pracuje się z nim lepiej jak z drożdżowym
OdpowiedzUsuńte ciacha są świetne:) dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuń