czwartek, 24 kwietnia 2014

Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą



Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Poszukując przepisów na święta znalazłam na tej stronie przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-)

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm


Składniki na ciasto kruche:
120 g zimnego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
łyżeczka olejku waniliowego
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę chałwowo – orzechową:
200 g dowolnej chałwy
½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36%
10o g dowolnych orzechów
1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo do przybrania:
100 g gorzkiej czekolady
orzechy



Sposób wykonania kruchego spodu:
Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku.

Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

Przygotować masę chałwowo – orzechową:
Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze i rozdrobnić na jednolitą masę.
Gotową masę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.

Gotową masę przełożyć na kruchy spód i wyrównać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami.
Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Wspaniały przepis na mazurek! Takiego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak z chałwą to zabieram kawałek :) pyszności Grażynko. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj:) nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)