czwartek, 17 kwietnia 2014

Tort zajączek wielkanocny



Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-)


Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka.


Składniki na biszkopt

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Formę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
300 g jeżyn
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 śmietanę śnieżkę w proszku
oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny ten zajączek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko...nie napiszę, że szarak bo on różowy, ale napiszę...niezłe ciacho tego kicka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to Ci nie wyszedł?! jest przekochany, rozbrajający z tym uśmiechem i przynajmniej prawdziwy, a nie wyniuniany do zdjęcia, a w środku kicha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażynko, kicajek rewelacja, bardzo mi się podoba, wszystkiego najlepszego ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)