Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony
powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy
czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i
zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł sobie postać do czasu,
aż upieczemy go 7 dni przed świętami. Przepis pochodzi z tej strony
Do upieczenia trzech placków będą nam potrzebne trzy blachy
o wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach
twardnieje.
Składniki:
1 kg mąki
pszennej
1,5 szklanki
cukru
500 g miodu
naturalnego
250 g masła
3 łyżeczki
sody oczyszczonej
3 jajka
½ szklanki
mleka
½ łyżeczki
soli
2 x 40 g torebek
przyprawy do piernika
Dodatkowo:
1 kg powideł
śliwkowych do przełożenia piernika
200 g
pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki
100 g
gorzkiej czekolady
40 g masła
Orzechy i
płatki migdałowe do dekoracji
Sposób wykonania:
W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło
cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić.
Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól,
przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie
wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego
lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni.
7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na
trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości
blachy.
Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 –
20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Bakalie pokroić. Powidła podgrzać i wymieszać z bakaliami.
Na wystudzony placek piernikowy nałożyć połowę ciepłych
powideł, przykryć go drugim plackiem, docisąć i tak samo wysmarować wierzch
placka drugą połową powideł, całość przykryć trzecim piernikowym plackiem.
Placki lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić na 7 dni do lodówki, żeby
piernik zmiękł.
Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić,
dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Ciepłą polewą udekorować piernik. Wierzch można posypać orzechami, migdałami.
Smacznego :-)
Ach, Grażynko, PRZEDWOJENNY ten piernik! Najlepsze życzenia :-)
OdpowiedzUsuń