poniedziałek, 15 grudnia 2014

Mississippi Mud Cake



Uwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe, przynajmniej raz w miesiącu musi być coś czekoladowego. Tym razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha!
Przepis znalazłam tutaj.



Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
300 g maki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 ml wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
70 g kakao
120 g maślanki, jogurtu lub kefiru
4 jajka
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo na polewę:
250 gorzkiej czekolady
120 g śmietany kremówki



Sposób wykonania:
Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy a następnie wystudzić.
Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając.
Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 160 stopni.  Moje ciasto upieczone było po 1 godzinie.
Przygotować polewę:
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Lekko wystudzoną polać ciasto.
Smacznego :-)


1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)