poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym



Dzisiaj podam przepis na wspaniałego kurczaka po tajsku. Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki na 3 -4 porcje
2 piersi z kurczaka

Do zalewy:
2 łyżeczki białego octu winnego
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo:
1 duży por pokrojony w plasterki
1 duża żółta papryka pokrojona w paski
1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
1 drobno pokrojona cebula
1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
3 łyżeczki zielonej pasty curry
1/3 szklanki bulionu
160 – 200 ml mleka kokosowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
 
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Warzywa pokroić.  Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon.
W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze 2 minuty.
Do ugotowanych warzyw dodać podsmażoną pierś z kurczaka, dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Całość poddusić jeszcze przez chwilę.
Podawać gorące.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Anonimowy14/1/15

    Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you ever been running a blog
    for? you made blogging look easy. The overall glance of your web site is excellent, let alone
    the content material!

    My homepage; who phone number

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy9/4/16

    Przepyszne! Zupełnie jak w tajskiej restauracji. :) Ja dodałam jeszcze bambus.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)