czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasto kokosowe z jabłkami



Musiałam wykorzystać mleczko kokosowe, bo kończył się termin spożycia. W poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu, znalazłam tutaj przepis na kokosowe ucierane ciasto z jabłkami. Nie pożałowałam swojego wyboru bo ciasto wyszło wyśmienite. Wilgotne z wyczuwalnym posmakiem kokosa i jabłkami.. jednym słowem przepyszne. Polecam :-)



Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
200 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g wiórków kokosowych
100 ml mleka kokosowego
125 g masła lub margaryny
3 – 4 jabłka.

Dodatkowo na wierzch po upieczeniu:
½ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Wiórki kokosowe




Sposób wykonania ciasta:
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
Do utartej masy dodawać stopniowo na przemian suche wymieszane składniki i mleko kokosowe. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i na wierzchu ponacinać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na wierzch poukładać połówki jabłek nacięciami do góry.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Sposób wykonania lukru:
Cukier puder rozetrzeć łyżką razem z mlekiem. Polukrować wystudzone ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)


1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)