poniedziałek, 18 stycznia 2016

Tarta z dżemem wiśniowym i jabłkami



Tym razem przepis na tartę z jabłkami i dżemem wiśniowym. Przepis pochodzi z jednej z gazet.



Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
120 g masła lub margaryny
1 jajko

Dodatkowo:
3 jabłka
1 dżem wiśniowy

Sposób wykonania ciasta:
Do mąki dodać cukry, jajko oraz margarynę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większą część ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy do tary.
Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam w tortownicy więc boki wyłożyłam do 1/3 wysokości.

Jabłka obrać i pokroić w plastry
Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka.

Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki i a także zrobić różyczki.

Na jabłka wyłożyć pokrojone ciasto tworząc kratkę.
Całość wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)