środa, 3 lutego 2016

Kserotigana - greckie faworki z Krety



Dostałam od mamy nowe wycinki z gazet i w jednym znalazłam ciekawy przepis na greckie faworki z Krety. Bardzo zaciekawił mnie przepis ze względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania.  Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie

Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne.

Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.




Składniki na syrop:
320 ml wody
1 kg cukru
1 czubata łyżka miodu

Składniki na faworki:

1 kg mąki
130 ml oliwy
50 g mocnego alkoholu
1 szklanka ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
200 g rozdrobnionych migdałów.
Oliwę do smażenia

Sposób wykonania syropu:
Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.

Sposób wykonania faworków:
Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. 
Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm.

Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C. 

Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano.
Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.



Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. O rany..ale pyszności...ale to chyba ja cierpliwości już nie mam do takich rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają dość oryginalnie, od razu czuć jakimiś Bałkanami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)