Ostatnio wygrzebałam stare gazety z modą i okazało się że na przykład „Burda” oprócz wykrojów i zdjęć z modą zawiera również wiele wspaniałych przepisów do których na pewno wrócę. Dzisiaj pochodzący z tej gazety jabłecznik z kratką. :)
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła lub margaryny
150 g cukru
1 jajko
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
50 g cukru
2 – łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 60 % i 40 % .
Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku.
Dużą tortownicę wysmarować masłem
Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podpiec na rumiano. Wyjąc i przestudzić.
Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę jabłkową.
Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski a następnie poukładać je na masie jabłkowej tworząc kratkę.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjąc i wystudzić.
Można tak jak ja udekorować bezpośrednio przed podaniem wierzch jabłecznika gotową bitą śmietanę śnieżką.
Smacznego :)