sobota, 14 kwietnia 2012

Buchty z powidłami

Wspaniałe delikatne bułeczki z konfiturą w środku. Bardzo długo zachowują świeżość. Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno i nie ostatni. Naprawdę polecam :-)
Przepis wzięłam z TEJstrony.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży suszonych
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 40 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • kilka kropel zapachu cytrynowego

Dodatkowo:
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami)
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek.
Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić.
Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Piękne Ci wyszły!:) Cieszę się, że przepis się spodobał:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać od razu jakie są puszyste...doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też je robiłam :) Fantastyczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeny, tak dawno mnie tu nie było a tu takie łakocie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe uwielbiam, ale do moich wypieków stosuję jednak świeże drożdże ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam bez sera, za to ciasto smarowałam ketchupem, bardzo lubię wykorzystywać ciasto francuskie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)