sobota, 14 kwietnia 2012

Muffiny z jagodami

Za tydzień egzaminy.. Nie wiem za co się zabrać tyle tego. Na bloga na razie daję zaległe przepisy bo teraz o bieżących nie mam co myśleć.

Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę.

Pora na coś słodkiego i  na szybko czyli muffinki.  Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-)


Składniki na 12 - 16 muffinek: 
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 85 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g jagód

Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną,  cukier, proszek do pieczenia, sodę.
W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta.
Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać.
Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast.
Należy piec  w temperaturze 200ºC przez 18 – 20  minut ( w zależności od rodzaju piekarnika, u mnie 18 minut).

Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Śliczne muffinki!
    Ależ mi świeżych jagód brakuje :( tak, tęsknię za latem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki za pomyślnie zdane egzaminy!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jagodowe muffiny a już wieki ich nie jadałam, czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez przepadam bardzo za muffinkami,zwlaszcza z jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam :) Byle do lata...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta tak, wszyscy trzymamy kciuki jednocześnie konsumując Twoje jagodowe muffinki ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)