piątek, 13 kwietnia 2012

Kruche ciasteczka z marmoladą z róży

Wspaniałe kruche ciasteczka z marmoladą z róży.. Im naprawdę nie można się oprzeć. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi zmianami.

Składniki na całą blachę ciastek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 %
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • marmolada różana
  • 1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm)
Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gotowe ciastka.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Po upieczeniu, wyjąć i wystudzić.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo apetycznie, fajne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama piekła dawniej bardzo podobne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka kojarzą mi się z wakacjami na wsi, sąsiadka zawsze robiła takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się krucho pod zębami zrobiło ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)