piątek, 22 czerwca 2012

Pierogi na słodko - przepis teściowej

Na blogu małe przemeblowanie, trzeba wykorzystać zdobytą wiedzę :-)
Dzisiaj chciałam podać przepis na pierogi mojej teściowej, najlepsze jakie jadłam, nie mogę się nigdy od nich oderwać.



Składniki na ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 280 ml gorącej wody

Składniki na nadzienie:
  • 1 kg twarogu
  • 7 łyżek cukru
  • 3 jajka
Dodatkowo do gotowania:
  • 2 – 3 łyżki oleju
odrobina soli
Oraz:
  • 125 ml kwaśniej śmietany 10 – 18 %
  • 1 – 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Z mąki, gorącej wody i jajek zagnieść ciasto, podzielić na 4  części i każdą rozwałkować podsypując mąką bardzo cienko – grubość około 1 mm.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawać szklanką kółka.
Przygotować farsz:
Twaróg rozdrobnić widelcem, nie ma potrzeby mielenia, następnie połączyć z cukrem i jajkami.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Nakładać gotowe nadzienie na wykrojone kółka z ciasta, złożyć na pół i skleić dobrze brzegi aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

Zagotować wodę. Dodać do niej 2 – 3 łyżki oleju ( żeby pierogi po wyjęciu się ze sobą nie sklejały) i sól do smaku.
Wrzucać pierogi na gotującą wodę i od chwili wypłynięcia gotować ok. 5 minut.
Po tym czasie wyjąć i polać śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. pyszne, też takie lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe nie dziwię się, że nie możesz się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Aga w kuchni - ja też takie lubię, najbardziej :-)

    @Kaś - oj tak Kasieńko, masz rację, nie mogę się od nich oderwać bo są najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)