poniedziałek, 18 czerwca 2012

Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków

Kupiliśmy okazyjnie większą ilość ziemniaków, więc zabrałam się za pieczenie placków ziemniaczanych.
Ponieważ z dnia poprzedniego zostały mi gotowane ziemniaki, zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-)


Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć.

Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka)

Składniki:
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko)
  • 2 jajka
  • 3 – 4  łyżki mąki pszennej
  • sól, majeranek, pieprz.
  • Olej do smażenia.

Sposób wykonania:
2 kg surowych ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą miksera.
1 kg ziemniaków ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sito)

Do surowych ziemniaków dodać przetarte gotowane, jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy według uznania.

Wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju na patelni z obu stron na kolor złoty.
Podawać jeszcze gorące z dodatkiem śmietany, maślanki lub ketchupu
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. tak jeszcze nie łączyłam, jutro u mnie placki, więc skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię zawsze z surowych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. @Agabi - Ja czasami łączę, jeżeli zostaną mi gotowane ziemniaki :-)

    @Arcoiris - polecam wypróbowac ta wersję placków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam takiego przepisu,dziękuje zastosuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram się właśnie za przygotowanie a co wyjdzie to okaże się po smażenie a następnie po zjedzeniu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)