sobota, 21 lipca 2012

Chałka z kruszonką

Nie pamiętam skąd brałam przepis na tą chałkę, ale jest przepyszna.
Uwielbiam jak pieczywo drożdżowe jest puszyste.. i jeszcze tak wspaniale pachnie podczas pieczenia, że nie można się doczekać kiedy będzie można ukroić kawałeczek. Naprawdę jest przepyszna, polecam :-)

Składniki na dwie chałki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g masła lub margaryny.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16 g

Dodatkowo do posmarowania:
  • 1 rozmącone jajko
  • Łyżka mleka

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże to należy je rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka z odrobiną cukru, mąki i pozostawić na ok. 15 – 20 minut, jeżeli drożdże są suszone należy tą czynność pominąć.
Masło lub margarynę rozpuścić.
Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm.  Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę.
Znalazłam film instruktażowy na youtube jak to zrobić (ja zaplatałam z trzech).
Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przygotować kruszonkę:
Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto.
Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. piękna chałka. to zdecydowanie mój ulubiony drożdżowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Kasiu :-)
    Mój także.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, smak z dzieciństwa ;). Pamietam jak mama przynosiła z piekarni cieplutką i jadłam ją z masłem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi zawsze przynosił takie pieczywo tata.. :-)

      Usuń
  4. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martynko ale w związku z kontuzją ograniczam do minimum moje siedzenie w kuchni :-)

      Usuń
  5. wspaniała chałeczka, przepis podkradam i niedługo się z nim popróbuję :), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)