Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-)
Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku waniliowego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki
Dodatkowo:
- 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada z róży)
Sposób wykonania:
Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią.
Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami, dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć.
Przygotować polewę czekoladową:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę.
Ciastka z nadzieniem moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i układać na kratce aby polewa zastygła.
Smacznego :-)
pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńWiesz, chyba masz rację.. bo zastało tylko kilka ;-)
UsuńSmakowicie wyglądają..
OdpowiedzUsuńTak, masz rację Bożenko :-)
Usuńwyglądają rewelacyjnie:D i jeszcze te powidła:D własnej roboty?
OdpowiedzUsuńNiestety kupne.. swoje próbowałam zrobić i chyba coś spiep.. bo nie mogę wyciągnąć ich ze słoika ;-)
Usuńale ładne mmm :)
OdpowiedzUsuńDzięki Dusieńko, nawet nie wiesz ile się przy nich namęczyłam.. Jakoś tak mi było pod górkę, ale za to są przepyszne :-)
UsuńMają wszystko co powinny mieć, pyszności:))
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
OdpowiedzUsuń