sobota, 7 lipca 2012

Jagodowe serniczki w szklankach

Nie lubię takiego gorąca wkurza mnie to.. Chciałabym coś zrobić, upiec ale jest tak gorąco, że można się rozpuścić. 
Jutro mamy gościa, więc zrobiłam deser na zimno, jagodowe serniczki w szklankach. Są naprawdę przepyszne i nie wymagają zbyt dużej pracy :-)



Składniki na 6  serniczków
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 serki homogenizowane
  • 200 ml śmietany 30 % kremówki
  • 8  łyżek cukru pudru
  • 30 dag jagód + 6 łyżek jagód do galaretki
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 1 galaretka owocowa ( dałam o smaku jagodowym).
  • 6 łyżek musli
Sposób wykonania:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać.
Odłożyć 2 łyżki jagód i resztę rozdrobnić blenderem a następnie dodać do masy serowej.
Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Na dno każdej szklanki wsypać jedną czubatą łyżkę musli a następnie na to wlać serniczek do  ¾ i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować galaretkę owocową według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Wlać na zastygnięte serniczki, wsypać jeszcze do nie zastygniętej galaretki po łyżce jagód na wierzch. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny do chwili aż galaretka się ściągnie.

Podawać na zimno

Uczestniczę w akcjach:






Jagody 2012

8 komentarzy:

  1. A mi upał nie przeszkadza!
    Deser pyszny.
    Chętnie poczęstuję się takim pucharkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis:) muszę zrobić coś takiego:D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładne serniczki, ja ostatnio robiłam cały sernik z jagodami, musze umieścić go na blogu ;). i z upałem się zgadzam, aż ciężko wystać w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze latem włączam wentylator, bo tak jest goraco :-)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na deser,muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)