U mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć.
W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką.
Przepis wzięłam z TEJ strony.
Składniki na 10 – 12 jagodzianek ( w zależności od wielkości).
Ciasto:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 50 g rozpuszczonego masła lub margaryny
· 2 duże jajka
· ½ szklanki ciepłego mleka
· 2 łyżeczki suszonych drożdży
· 4 łyżki cukru
Nadzienie jagodowe:
· 1 szklanka jagód
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
· ¼ szklanki mąki
· 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
· 2 łyżki cukru
Do smarowania jagodzianek
· jedno rozmącone jajko.
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Przesiać mąkę, dodać do niej mleko z drożdżami, cukier, rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować farsz: jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego.
Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami tak aby powstała kruszonka.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 – 23 minuty w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)
Uczestniczę w akcjach:
pyszny letni klasyk.
OdpowiedzUsuńMasz rację. :-)
UsuńW wersji z kruszonką robiłam po raz pierwszy.
wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńśliczne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasieńko :-)
UsuńU mnie dziś też jagodzianki, ale z białą czekoladą, z kruszonką tez uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńO to coś nowego, z białą czekoladą jeszcze nigdy nie jadłam :-)
Usuń