wtorek, 3 lipca 2012

Sernik marmurkowy

Uwielbia go moja siostra, więc często go robię. Nawet już nie pamiętam skąd wzięłam przepis. To był mój pierwszy pieczony sernik.
Szukając jakiegoś przepisu w sam raz na debiut w pieczeniu serników trafiłam na sernik marmurkowy i od razu wiedziałam, że będzie mi smakował. Nie pomyliłam się, jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam.

Polecam, naprawdę warto go upiec :-)



Składniki na spód:
·         3 opakowania herbatników petit
·         150 g masła lub margaryny
·         1 łyżka kakao

Składniki na masę serową:
·         1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
·         1,5 szklanki cukru
·         4 łyżki kakao
·         Szczypta soli
·         4 jajka
·         1 szklanka śmietany 30 %
·         1 łyżeczka esencji waniliowej
·         1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej najlepiej deserowej lub gorzkiej
·         Płatki migdałowe do dekoracji



Sposób wykonania:
Herbatniki  rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać.

Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć.

Przygotować masę serową:  Ser zmiksować z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodawać stopniowo po jednym jajku. Pod koniec miksowania dodać śmietanę oraz esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać.

Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
Do wyłożonej ciastem tortownicy wlewać na przemian jasną i ciemną masę serową.

Gotowy sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150 stopni C.

Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w  piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem.  Po tym  czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić.
Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami migdałowymi. 

Gdy polewa wystygnie, sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po leżakowaniu w lodówce, schłodzony jest najlepszy. 
Smacznego :-)

Uczestniczę w akcji:



6 komentarzy:

  1. bardzo ładny wzorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam Kamilko, naprawdę jest pyszny :-)

      Usuń
  3. uwielbiam serniki, więc napewno skorzystam z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy28/8/12

    Upiekłam już go dwukrotnie - jest przepyszny. Ale chyba robię coś źle, bo za każdym razem z blachy wycieka mi tłuszcz. Nie wiem, czy to wina może za małej tortownicy, czy go za krótko miksuję, bo jak wlewam masę serową, to jest bardzo rzadka. Możesz mi podpowiedzieć, czy długo ubijasz wszystko razem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)