czwartek, 5 lipca 2012

Sernik wiedeński puszysty

Ponieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. 
Wypiek ten do najtańszych nie należy  ale  naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny.


Składniki:
·         1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego
·         10 jajek
·         250 g masła lub margaryny
·         2 szklanki cukru pudru
·         2 kopiaste łyżki mąki krupczatki
·         1 budyń waniliowy
·         1 cukier waniliowy 16 g
·         1 szklanka Rodzynek lub żurawiny
·         1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy)
·         Tłuszcz do smarowania tortownicy
·         2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku.
Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy.
Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową.
Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sernik jest upieczony gdy się lekko zarumieni a boki zaczynają odstawać od formy.
Schłodzony można podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego :-)

Uczestniczę w akcji: 


6 komentarzy:

  1. Dobry sernik wart jest każdych pieniędzy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry sernik cudny sernik rewelacyjny sernik mmm... mmm... mmm... zjadłabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobię Inko następnym razem to zaproszę ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)