Ponieważ
jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe
puszyste ciasto z owocami. Polecam :-)
Przepis
wzięłam z tej strony.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 4 jajka
- 4 łyżki rumu
- 250 g malin
- Cukier do posypania
Sposób wykonania:
Wymieszać mąkę
pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Masło lub
margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając
ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku.
Utarte masło
połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać.
Maliny
„obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę z
kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu
i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńi to ogromnego smaka!
OdpowiedzUsuń;-)
Usuńpyszne, letnie smaki
OdpowiedzUsuńtak, to prawda ;-)
Usuńpożegnanie z malinkami! mniam
OdpowiedzUsuńwspomnienie lata :-)
Usuń