Dzisiejszy dzień należał do pracowitych. Najpierw sprzątanie
a potem ugrzęzłam w kuchni. Pogoda nie
rozpieszcza, bo na dworze pada i nawet dobrze grzmiało.
Dzisiaj podam przepis na pizzę. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże spody do
pizzy o średnicy 30 cm. Ja niestety nie posiadałam takich okrągłych dużych form
więc upiekłam na dużej blasze. Przepis
wzięłam z tej strony
Składniki na spód:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka ( 12 g )
suchych drożdży lub 25 g świeżych.
Dodatki do pizzy:
200 g sera parmezan
200 g żółtego sera
100 g salami
2 pomidory
Papryka
Sos pomidorowy lub rozrobiony w wodzie koncentrat
pomidorowy)
Sól, pieprz, papryka mielona,
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże należy najpierw zrobić rozczyn:
drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 – 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, drożdże ( lub zaczyn),
oliwę i sól a następnie zagnieść
dokładnie jednolite ciasto. Umieścić i miseczce i przykryć ściereczką,
pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na 3 części lub
tak jak ja 1 część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze. Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze.
Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi
serami, na nich poukładać salami, pokrojone
pomidory i paprykę. Całość posolić,
dodać inne przyprawy według uznania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w
temperaturze 260 stopni C.
Podawać gorącą.
Smacznego :-)
uwielbiam pomidory na pizzy :)
OdpowiedzUsuńJa także :-)
Usuńnie lubie pomidorow na pizzy, bo zawsze sie nimi oparze. ale moze jestem za duzym lasuchem.
OdpowiedzUsuńale wyglada pysznie.
mmmmmmmmm domowa pizza <3
OdpowiedzUsuńtak, nie ma jak własne wypieki :-)
UsuńUwielbiam taką pizze :)
OdpowiedzUsuńJa też :-)
Usuń