czwartek, 27 września 2012

Ciasto z porzeczkami



Dzisiaj po raz pierwszy skorzystałam z z zamrożonych tegorocznych owoców.
Znalazłam przepis na ciasto wczesnojesienne na  tej stronie. Wspaniałe puszyste ciasto z mnóstwem porzeczek. Wprawdzie w oryginale podana jest blaszka o wymiarach 20 x 20.. ale wydaje mi się, że jest za duża, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. Zdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki.


Składniki:

  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek stopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g porzeczek


Sposób wykonania:
Jajka utrzeć na puszystą masę razem  z cukrem.
Do ubitej masy dodać rozpuszczone i schłodzone masło  lub margarynę, cukier waniliowy, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

Dodać porzeczki i wymieszać.

Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli patyczek jest suchy to ciasto można wyjąc z piekarnika.
Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Porzeczki też mam zamrożone na zaś:-) Fajne to ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jest naprawdę dobre. Proponuję tylko dać mniejszą foremkę, bo mi wyszło za niskie :-)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda! Szkoda,że nie mam porzeczek w domu, bo juz bym biegła piec :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z każdymi innymi owocami :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)