środa, 26 września 2012

Tarletki z kremem jeżynowym

Bardzo lubię kruche ciasto i ostatnio piekę przede wszystkim takie ciasta.  Ponad pół roku temu kupiłam foremki na tarletki i nie miałam okazji jeszcze ich użyć i czas był najwyższy aby je wreszcie wykorzystać.
Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-)
Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek.



Składniki na kruche ciasto:
  • 510 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru

Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 śmietana śnieżka w proszku
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców ( u mnie jeżyny)

Dodatkowo:
Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono.

Sposób wykonania
Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włozyc na 1 - 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki.
Wypełnione tarletki ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią.

Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką, dodac cukier puder i rozgniecione na miazgę owoce. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dekorować wystudzone tarletki ciastem za pomocą szprycy, dodać pozostałe owoce.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Ale śliczne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam..poproszę jedną..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem jak upiekę to poczęstuję ;-)

      Usuń
  3. och, i z figami. cudownie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rzeczywiście dobre połączenie :-)

      Usuń
  4. jakie one ładniutkie! aż żal byłoby mi je zjesc

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudeńka!!!!
    Krem jeżynowy super sprawa.
    takie krem to jest uniwersalny:)
    Zapraszam również do siebie:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)