poniedziałek, 1 października 2012

Pszenny chleb na jogurcie z ketchupem i suszonymi pomidorami

Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka..  Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi  jeden duży bochenek chleba.



Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/3 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego jogurtu
  • 8 łyżek łagodnego ketchupu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 4 suszone pomidory drobno pokrojone
  • 7 g drożdży suszonych ( całe opakowanie)

Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna do posypania


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z woda i z cukrem i pozostawić do momentu aż się spienią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 10 minut gładkie i jednolite ciasto. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować jeden bochenek lub tak jak ja włożyć do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem.

Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Lubię jogurtowe chleby, fajny patent na dodanie ketchupu. Kiedyś piekłam z sokiem pomidorowym, pewnie trochę podobny efekt/smak.
    I jak pięknie wyrośnięty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)