niedziela, 23 września 2012

Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką


 Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 5 żółtek
  • 250 g schłodzonej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania
Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch.
Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia.

Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia.
Przygotować budyniową piankę:
Składniki:
5 białek
2 opakowania budyniu karmelowego bez cukru
1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
 Około 500 g brzoskwiń z puszki

Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać niewielkimi porcjami cukier i ubijać dalej pianę. Następnie wsypać po woli proszek budyniowy nie przerywając miksowania (ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.
Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto pokrojone w kostkę brzoskwinie a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem.

13 komentarzy:

  1. Mam swoje brzoskwinie w słoiku, i mam już przepis na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho! Uwielbiam wszystko co z brzoskwiniami! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada na pyszne ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam...juz dawno nie robilam nic z brzoskwiniami,a przeciez to moje ulubione owoce...ciasto pycha!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewuniu, naprawdę wspaniałe połączenie :-)

      Usuń
  5. wpraszam się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto, a do tego ta pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie wypieki nie są moją mocną stroną, dlatego wolę kosztować u innych:-)) Mogę?:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy20/11/12

    Ciasto rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis;) Pozdrawiam, Fafka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)