Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie
chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżki miodu
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
8 g suszonych drożdży
2 suszone pomidory drobno pokrojone.
Dodatkowo:
Jedno rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Mak do posypania
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i
jednolite ciasto.
Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na
ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować
bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków,
każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i
posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze
190 stopni C.
Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Smacznego :-)
Smakowicie wygląda..
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńwyglada pysznie z ta blyszczaca skorka. :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy jeszcze ciepły.. co tam, że nie zdrowo :-)
Usuńwspaniały bochenek. tak dawno nie jadłam chleba na drożdżach, muszę zrobić jak nic :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszny :-)
UsuńPiękna, rumiana skórka -
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny :)
Tak i to bardzo :-)
UsuńJest piekny...i wiesz tak czytajac przepis moze i wmoim ,,zasiegu,, do wykonania,bo bez zakwasu:)) zapisuje sobie ten przepis!:)
OdpowiedzUsuńPolecam Ewuniu, naprawdę nie jest trudny :-)
UsuńPysznie wypieczony!
OdpowiedzUsuńMam taką samą blaszkę.
Dziękuję :-)
Usuń