poniedziałek, 24 września 2012

Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie


Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżki miodu
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
8 g suszonych drożdży
2 suszone pomidory drobno pokrojone.

Dodatkowo:
Jedno rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Mak do posypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić  i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie z ta blyszczaca skorka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy jeszcze ciepły.. co tam, że nie zdrowo :-)

      Usuń
  3. wspaniały bochenek. tak dawno nie jadłam chleba na drożdżach, muszę zrobić jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna, rumiana skórka -
    musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piekny...i wiesz tak czytajac przepis moze i wmoim ,,zasiegu,, do wykonania,bo bez zakwasu:)) zapisuje sobie ten przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewuniu, naprawdę nie jest trudny :-)

      Usuń
  6. Pysznie wypieczony!
    Mam taką samą blaszkę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)