poniedziałek, 22 października 2012

Babka gotowana w polewie czekoladowej

Pożyczyłam od rodziców foremkę do gotowania babki i od razu wzięłam się za jej zrobienie. Przepis wzięłam z tej strony. Wspaniała, wilgotna, aromatyczna babka z dodatkiem polewy czekoladowej, to jest dokładnie tego czego mi było trzeba :-)


Składniki na babkę:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
8 g cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
250 g masła lub margaryny
1  - 2 łyżki rodzynek


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.

Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować.

Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką.
Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości garnka.  
Babkę gotować na małym ogniu  1 godzinę 20 minut.
Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić.

Przygotować polewę

Składniki na polewę:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao,
1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania polewy:
 Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać wystudzoną babkę.
Smacznego :-)

15 komentarzy:

  1. ojej jak dawno nie jadłam:) wygląda ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna!
    Polewa wyszła też super.
    Mam taką formę do gotowania w kąpieli wodnej.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszła, cieszę się, że przepis się przydał. Kiedyś miałam taką właśnie foremkę - identyczną wręcz, ale zaczęła mi przeciekać i kupiłam sobie nową - trochę wyższą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam skorzystać z twojego przepisu bo babka wyszła przepyszna :-)

      Usuń
  4. Wspaniała :) Ależ mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie babki robi moja teściowa,są pyszne.Tak jak wszystko u Ciebie.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krzysiu. :-) Moja teściowa też takie babki robi :-)

      Usuń
  6. Pięknie Ci się ugotowała :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam taką babkę tylko raz- jest niesamowita! Rzeczywiście bardzo wilgotna i smaczna. Muszę zakupić takie cacko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też muszę kupić taką foremkę bo ta jest pożyczona :-)

      Usuń
  8. Nie mam takiej formy, moja Mama ani Babcie też takich ciast nie robiły, więc nawet nie wiem, jak smakuje... A chciałabym się dowiedzieć, bo Twoja wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę jest pyszna. A foremki widziałam na allegro. Sama muszę kupić taką foremkę bo ta jest pożyczona :-)

      Usuń
  9. Anonimowy23/12/12

    Babka jest naprawdę smaczna.Żona i dzieci mnie proszą abym ją ugotował.Pozdrawiam i życzę smacznego-Rafał.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)