niedziela, 21 października 2012

Kokosowe magdalenki

Kupiłam sobie ostatnio silikonową foremkę do magdalenek i od razu wzięłam się za ich pieczenie.
Przepis wzięłam z tej strony. Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam :-)

Składniki na ok 40 magdalenek:
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
3 duże jajka lub 4 mniejsze
8 g cukru waniliowego
1/3 szklanki wiórków kokosowych


Sposób wykonania:
Całe jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i wymieszać.
Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe.

Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor.
Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić.
Smacznego :-)

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz :)