Dzisiaj przepis na szybko.. niestety zdjęcie nie najlepszej jakości ale na razie tak musi zostać. Teraz jest mnie trochę mniej i przepraszam, że się nie odzywam i nie odpisuję ale rozchorował się mój piesek.. Tydzień temu przestał zupełnie chodzić.. Teraz jeździmy na zastrzyki i lasery a gdy wracamy to jest już bardzo późno.. Mam nadzieję, że uda nam się uratować pieska..
A teraz na temat czyli o chlebie :-)
Wspaniały pachnący, jedyny w swoim rodzaju, taki jest ten chleb.. Gorąco polecam.
Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 maki żytniej
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżki miodu
360 ml jasnego piwa
2 łyżki oleju
1 łyzka kminku
2 łyżeczki prażonej cebulki
7 g suszonych drożdży
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
ziarna do posypania
Sposób wykonania:
Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące.
Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do chwili aż podwoi swoją objętość ( ok 1 - 2 godziny)
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem kekesówki i pozostawić na ok 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z jedną łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Smacznego :-)
Pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować,ale na pewno go upiekę.
Może najlepiej nie wyszedł na zdjęciu, ale naprawdę jest pyszny :-)
UsuńLubię takie chlebowe przepisy - nie trzeba zagniatać! ;))
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za pieska!
Dziękuję :-)
Usuńchleb wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńpiwny chlebek ;) musi fajnie smakować..
OdpowiedzUsuńa piesek oby wydobrzał!
Naprawdę jest pyszny, polecam :-)
Usuń