poniedziałek, 15 października 2012

Prosty pszenny chleb

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników..
Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek
Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników)

Składniki:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
300 g wody
1 płaska łyżeczka drożdży
1 łyżeczka prażonej cebulki
1 /2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 listki drobno pokrojonej świeżej bazylii.

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 - 25 minut.
PO wyjęciu z piekarnika, chleb studzic na kratce.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Anonimowy15/10/12

    Ta radość przy próbowaniu własnego ,domowego chleba - bezcenna :) Super ! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. Pamiętam jak upiekłam po raz pierwszy chleb.. bezcenne :-)

      Usuń
  2. mm ale smakowity chlebek ;) porwałabym cieplutką pajdę na śniadanko.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, taki ciepły, chrupiący, jest najpyszniejszy.. Co tam, że nie zdrowo ;-)

      Usuń
  3. pięknie wyrośnięty! z masełkiem musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki domowy..najsmaczniejszy..

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... I co z tego, że bez sera, skoro niemal że pachnie z ekranu? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)