wtorek, 16 października 2012

Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem

Miałam ochotę na coś czekoladowego.. Wybrałam u Doroty ekstremalnie czekoladowe ciasto. Z taką ilością czekolady i kakao nie piekłam jeszcze nigdy. Ciasto wydaje się być pracochłonne, lecz tak nie jest. Jedynym utrudnieniem może być tylko upieczenie dwóch części ciasta, każdej osobno.
tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie jakie lubię :-) Do przepisu uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 duże jajka lub 3 mniejsze
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej rozpuszczalnej kawy ( dałam 3 łyżeczki kawy)

Sposób wykonania:
Do jednego naczynia mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, maślankę lub kefir, olejek waniliowy i krótko zmiksować do połączenia się składników. Wymieszane składniki suche połączyć z mokrymi i
całość krótko zmiksować, nie przerywając miksowania wlewać stopniowo gorącą kawę.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika.

Składniki na krem czekoladowy:

230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
2 duże jajka
1 łyżka rumu lub wódki
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietany kremówki 30% - 36 %
szczypta soli

Sposób wykonania kremu:
Do garnuszka połamać czekoladę, dodać kakao, kawę i wodę, rum, podgrzewać mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości, połączyć delikatnie stopniowo rozpuszczoną czekoladę z utartymi żółtkami .
W oddzielnym naczyniu ubić białka wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.

Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał.
Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową.

Składniki na polewę czekoladową.
140 g mlecznej czekolady
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160g  śmietany kremówki.

Sposób wykonania polewy czekoladowej:
W garnuszku kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać połamane czekolady i kawę. całość jeszcze pogotować na małym ogniu cały czas mieszając ( ok 2 - 3 minut)

Polać polewą ciasto i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego :-)

19 komentarzy:

  1. o, ale piękne ciasto. :) zjadłbym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne.. coś dla lubiących czekoladę :-)

      Usuń
  2. OBŁĘDNE!!!! ja bym pochłonęła bez zastanowienia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także nie umiem się bronić przed takimi pysznościami :-)

      Usuń
  3. mocno czekoladowe- takie jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada z czekoladą! jak dla mnie bomba.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, robi się chłodno i ja też tęsknie myślę o czyms mocno czekoladowym. Twoja propozycja jest bardzo kusząca:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto jest naprawdę pyszne :-)

      Usuń
  6. Grażynko jak zaglądam na Twój blog,a jest on jak zwykle przepyszny,to po tym tylko mi d.... rośnie.Zawsze uda mi się namówić moją żonę na jakiś fajny słodki Twój przepis,no i nici z odchudzania.Fakt,że czasami sam się biorę za jakieś Twoje słodkości.Czekolada to jedna z moich słabości.( nie jedyna niestety)Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam słodycze.. a ja jestem maniaczką pieczenia słodkości.. Już przestałam liczyć kalorie :-)

      Usuń
  7. Tyle czekolady w jednym cieście... Musi być genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda po prostu obłędnie! a ten krem to bym chyba wylizała z miski :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I to dopiero jest porządne czekoladowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy23/2/13

    ROBIŁAM KAWĘ PO PROSZĘ KAWAŁEK

    OdpowiedzUsuń
  11. Och kusisz, kusisz tymi wypiekami :-D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)