piątek, 19 października 2012

Muffiny bananowe

Kupiłam banany i o mały włos byłabym o nich zapomniała, żeby ich nie zmarnować wzięłam  się za muffimy.
Z podanego przepisu wychodzi 12 14 muffin. Są naprawdę pyszne, polecam. :-)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 dojrzałe banany rozgniecione na miazgę

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu połączyć wszystkie składniki suche czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, oba cukry i wymieszać wszystko łyżką, do połączenia się składników.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre czyli: jajka, olej, rozgniecione banany i wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Wymieszane składniki suche połaczyć ze składnikami płynnymi i wszystko wymieszać do połaczenia się składników.

Foremki do muffinek u mnie silikonowe napełniać do 2/3 wysokości foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wyjąć z silikonowych foremek, wystudzić.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. o, zgrałyśmy się Grazynko ;) u mnie dziś tez muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio ktoś mi polecał muffinki bananowe i planuję je zrobić, ale najpierw muszę nacieszyć się sliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto je zrobić :-)

      Usuń
  3. też czasem leżą w mojej kuchni takie zapomniane banany, chyba powinnam upiec babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)