niedziela, 7 października 2012

Sernik chałwowy

Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam jak mama kupowała chałwę w puszce na święta i chowała do lodówki, a ja gdy mama nie patrzyła wyciągałam tą puszkę z lodówki, żeby chociaż trochę na nią popatrzeć. Później już można było kupić ten smakołyk na wagę, ale był okropnie drogi..
Dzisiaj chałwę można kupić wszędzie, w całkiem dostępnej cenie, mi natomiast przydarzyła się rzecz niezwykła bo dostałam chałwę sezamową Odry do degustacji.. i znowu poczułam się jak mała dziewczynka zaglądając pod opakowanie ;-)
Już wcześniej wypatrzyłam u Doroty sernik chałwowy i teraz miałam okazję część tej chałwy zużyć do sernika. Wspaniały delikatny sernik nie zbyt słodki o wyczuwalnym smaku chałwy.. no i ta chałwowa polewa.. poezja :-))


Składniki na spód:
100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki)
40 g roztopionego masła lub margaryny.
Składniki na masę serowa:
1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
150 ml śmietany kremówki 30 – 35 %
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki
1 opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na polewę chałwową:
150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej ulubionej
½ szklanki śmietany kremówki 30 – 35 %

Sposób wykonania:
Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wymieszać. Całość wyłożyć na dnie dużej tortownicy.

Przygotować masę serową: Ser zmielić lub dodać gotowy zmielony, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i całość krótko zmiksować aż do połączenia składników.
Na koniec dodać pokruszoną drobno chałwę i delikatnie wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą, piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, nad blachą z wodą umieścić sernik i piec w tej temperaturze 1 godzinę.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić jeszcze sernik na ok 15 minut, potem wyjąć.

Po wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na ok 12 godzin.
Po tym czasie przygotować polewę: Chałwę bardzo dobrze rozkruszyć, dodać do śmietany kremówki. Całość podgrzać aby polewa lekko zgęstniała, mieszając cały czas aby się nie przypaliła.
Po wystudzeniu polewę wylać na sernik.
Smacznego :-)

17 komentarzy:

  1. Jestem pewna, że był pyszny:-) Wygląda rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny sernik. :) uwielbiam chałwę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także. Zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami :-)

      Usuń
  3. Nie przepadam za chałwą, ale chętnie bym spróbowała taki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowałam koleżankę w pracy, która nie lubi chałwy. Była bardzo mile zaskoczona bo bardzo jej smakował :-)

      Usuń
  4. moja mama uwielbia chałwe, dziękuje Ci za ten przepis! zrobię jej taki sernik na urodziny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Martynko, to naprawdę pyszny sernik, coś dla chałwowych łasuchów :-)

      Usuń
  5. Jestem bardzo ciekawa tego smaku ach

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ten sernik - boski jest :) A polewa chałwow to po prostu poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację.. Jest MEGA PYSZNY :-)

      Usuń
  7. Te Twoje ciasta są jak zwykle OBŁĘDNIE SMACZNE.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Te Twoje ciasta są jak zwykle OBŁĘDNIE SMACZNE.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam chałwę i aż nie chce mi się dziś wierzyć, że w dzieciństwie ją wręcz nienawidziłam. Pieczonego sernika chałwowego jeszcze nie robiłam, ale ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)